UVAFERM ALMASAVBONTÓ BAKTÉRIUMOK ÉS BAKTÉRIUMTÁPANYAG
UVAFERM ALPHA

Hideg- és alacsonyabb pH-t tűrő közvetlen beoltású starter vörös- és fehérborokhoz. A cukorból nem termel ecetsavat, nem bontja a citromsavat és a bor egyéb alkotóit, fokozza a borok gyümölcsösségét, teltségét, megtartja a fajtajelleget. Fenol negatív starter.

Beoltás az Uvaferm ALPHA-val:

  • IDEÁLIS: az élesztővel egyidejű beoltás (koinokuláció), ami azt jelenti, hogy a fajélesztős beoltást követően 24 h belül oltunk a baktériumstarterrel. Maximális cefre- ill. mustkénezés: 30 mg/l. Baktériumbarát fajélesztő alkalmazása (DA, 299, VN, NEM, BDX, CM, 43, HPS, CEG, 228, VRB, ALB, SLO, stb.), melynek dózisa 20 g/hl. Az UVAFERM ALPHA koinokulációs dózisa kékszőlő cefrénél 50 hl/25 g, fehérborok almasavbontása esetén 25-30 hl/25 g. UVAVITAL komplex élesztőtápanyag alkalmazása az erjedés során 3-4 x 10 g/hl dózisban. Ebben az esetben a starter még 2,9-3,0 körüli pH-értéket is tolerálhat (ha a kénessavszint alacsony és a hőmérséklet kedvező).
  • Végerjedésben 30 g/l maradék cukortartalom alatt. Erjedésindításnál baktériumbarát fajélesztő alkalmazása 20 g/hl dózisban. Az UVAFERM ALPHA dózisa: 50 hl/25 g + 10-20 g/hl UVAVITAL komplex élesztőtápanyag közvetlenül a baktériumkultúra beoltása előtt. Fehérborok almasavbontása esetén 25-30 hl/25 g.
Az UVAFERM ALPHA-val borállapotban is olthatunk: dózis 25 hl/25 g + 20 g/hl OPTI-MALO-PLUS baktérium tápanyag bekeverése közvetlenül a baktériumos beoltás előtt. Limitáló tényezők: szabadkénessav <20 mg/l; összes kénessav <60 mg/l; T>14 (ha lehet >18) °C; pH>3,1.
UVAFERM BETA

Hideg- és alacsonyabb pH-t tűrő közvetlen beoltású starter vörös- és fehérborokhoz. A cukorból nem termel ecetsavat, nem bontja a citromsavat és a bor egyéb alkotóit, fokozza a borok gyümölcsösségét, megtartja a fajtajelleget. Fenol negatív starter. A Merlot fajta kiemelt almasavbontó kultúrája, mert fokozza a bor bogyós gyümölcs jellegét (β-damaszcenon és β-jonon termelés).
Beoltásra vonatkozó információk: u.a., mint az Uvaferm ALPHA-nál.

LALLEMAND V22

Új generációs Lactobacillus plantarum almasavbontó starter magas pH-jú vörösborok biztonságos és a gyümölcsillatokat, fajtajelleget megőrző almasavbontásához. Kiemelten javasoljuk a magas, 3,5 fölötti pH-jú vörösborok és cefrék almasavbontásához. Használatának alsó pH-határa 3,3. A káros Pediococcus és Lactobacillus tejsavbaktériumokat gátló baktericint termel. A cukorból nem termel ecetsavat, nem bontja a citromsavat és a bor egyéb alkotóit. Használatával kiemelten fajta- és termőhelyi jelleges, telt vörösborokat kapunk! Fenol negatív starter.

Beoltás a LALLEMAND V22-vel:

  • IDEÁLIS: az élesztővel egyidejű beoltás (koinokuláció), ami azt jelenti, hogy a fajélesztős beoltást követően 24 h belül oltunk a baktériumstarterrel. Ez esetben a starter az erjedés első felében már lebontja az almasavat. Maximális cefrekénezés: 30 mg/l. Opti-RED és baktériumbarát fajélesztő alkalmazása (DA, 299, VN, NEM, BDX, CM, 43, HPS, ALB stb.), melynek dózisa 20 g/hl. 10-20 g/hl induló UVAVITAL dózis. A LALLEMAND V22 dózisa koinokuláció esetén is 25 hl/25 g. UVAVITAL komplex élesztőtápanyag alkalmazása az erjedés során 2-3 x 10 g/hl dózisban.
  • Végerjedésben, 30 g/l maradék cukortartalom alatt. Erjedésindításnál baktériumbarát fajélesztő alkalmazása 20 g/hl dózisban. A LALLEMAND V22 dózisa: 25 hl/25 g + 10-20 g/hl UVAVITAL komplex élesztőtápanyag közvetlenül a baktériumkultúra beoltása előtt.
A LALLEMAND V22-vel borállapotban is olthatunk: dózis 25 hl/25 g + 20 g/hl OPTI-MALO-PLUS baktérium tápanyag bekeverése közvetlenül a baktériumos beoltás előtt. Limitáló tényezők: szabadkénessav <20 mg/l; összes kénessav <50 mg/l; T>17 °C; pH>3,3
OPTI-MALO-
PLUS
Komplex tejsavbaktérium-tápanyag, mely az Oenococcus oeni tejsavbaktériumok számára szükséges alfa-aminosavakat, mikrotápelemeket és cellulózt (a baktériumokat mérgező toxinokat köti meg) tartalmaz. Javítja az almasavbontás feltételeit, gyorsítja az almasavbontási folyamatot. Az OPTI-MALO-PLUS hatására a bor az almasavbontás szempontjából tisztább ízű és illatú lesz.

 

Az Uvaferm ALPHA és BETA a következő irányokban
befolyásolja a borok karakterisztikáját:

 

fb

vb