BORÁSZATI ÉLESZTŐTÁPANYAGOK
UVAVITAL Komplex élesztőtápanyag, az élesztő teljes körű tápanyagigényének fedezésére, egészséges erjedés, komplexebb illat, gyümölcsösebb, teltebb, kerekebb borok. Minden alkalommal, amikor az erjedő tételhez keverjük az élesztő megkap minden a számára szükséges tápanyagot, így optimáljuk a működését, és komplexen javítjuk a bor minőségét.
Hatására az élesztő kevesebb kénessavlekötő anyagot termel (acetaldehid, piruvát, ketoglutarát). Ily módon csökkenti a borok kénessavigényét, és az Uvavital-lal készült borok szabadkénessav tartalma stabilabban megmarad. Dózisa: 2-4x10 g/hl. Tápanyagszegény évjárat szőlője esetén 20 g/hl beélesztőzés előtti dózis, majd rá két napra újra 10-20 g/hl. Illat- szaghiba megjelenése esetén 10 g/hl naponta, amíg a probléma el nem tűnik. Teltség-kerekség fokozására akár az erjedés minden napján adagolható 10 g/hl.
VITÁL 7 Nagyüzemek olcsó, megbízható komplex tápanyaga, mellyel elkerülhető minden az ammónium-sók használatából eredő probléma (keserű/szárító ízérzet, erjedéslefutási problémák). Dózisa: 2-4x10 g/hl. Tápanyagszegény évjárat szőlője esetén 20 g/hl beélesztőzés előtti dózis, majd rá két napra újra 10-20 g/hl. Illat- szaghiba megjelenése esetén 10 g/hl naponta, amíg a probléma el nem tűnik.
GO-FERM Rehidratációnál használatos élesztőtápanyag (1 kg élesztőhöz 1,5 kg GO-FERM).
1. alkalmazás: Túlérett, töppedt (akár botritiszes) szőlők mustjának szárazra erjesztéséhez. A vontatott erjedés és erjedéselakadás elkerülésére. Masszív alkohol-tolerancia javító hatás.
Magas érettségi fokú kékszőlőknél feltétlen használjuk, ha szárazra kívánunk erjeszteni!
2. alkalmazás: rothadt szőlő esetén a minőség alapvető javítására!
Masszívan javítja a fajélesztő dominanciáját (káros mikrobák elnyomása), ezáltal a bor minőségét!
3. alkalmazás: Erjedésben elakadt borok újraoltásánál az élesztő rehidratációjához + UVAVITAL az elakadt tételhez.
OPTI-WHITE Élesztőből készülő, magas glutation tartalmú aromavédő tápanyagok. Lekötik a mustok nemkívánatos egyszerű illó fenol anyagait, ezáltal védik és növelik a primer aromaanyagok mennyiségét, illetve védik a mustot és a bort a káros oxidációs folyamatoktól. Fehér és rozé borok mustjaihoz ajánljuk (illatos vörös borokhoz is használhatók az OPTI-RED-től függetlenül vagy azzal kombinálva). Musthoz keverés musttisztítás után. Növelik a fehér- és rozé borok aromaintenzitását és komplexitását, javítják a bor teltségérzetét, hozzájárulnak a jobb szín- és aroma-stabilitáshoz (a borunk tónusa világos, az aroma friss, üde marad). Friss, üde, gyümölcsös fehérborokhoz az Opti-White, krémesebb, teltebb borokhoz az Optimum-White használatát ajánljuk
OPTIMUM-WHITE Kissé öregedő, fáradó fehér és rozé borok, gyümölcsös vörös borok visszafiatalításához. Bekeverve néhány napon belül frissítik, újra gyümölcsössé, fajtajellegessé teszik a bort, és fokozzák annak teltség-kerekség érzetét.
Dózisuk: 30 g/hl a musttisztítás után, a beélesztőzés előtt. Sauvignon blanc és muskotály fajtáknál még egyszer 20 g/hl javasolt első fejtéskor. Borok visszafiatalítására dózisuk: 30 g/hl.
OPTI-RED Élesztőből készülő teltség/kerekség (mouthfeel) fokozó, színstabilizáló tápanyag. Kékszőlő cefrékhez (és vörösborokhoz). Tanninokkal kombináltan alkalmazható. Az Opti-RED mannoproteinjei színmegőrző, színstabilizáló hatásúak. A zúzás után minél hamarabb bekeverendő. Tanninhiány esetén a színstabilitás elérésére tanninkészítményekkel (pl. Predtan SEEDS, Predtan VINIF, stb.) együtt a cefrézéskor adagolandó. Dózisa: 30 g/q cefre. Borhoz adásnál a meglévő cserzőanyagot bársonyosabbá teszi. Meggátolja a barnulási folyamatot. Teltség-, kerekségérzetet fokozó hatása van! Bornál dózisa: 20-30 g/hl.
   
Miért nem tartunk ammónium-foszfát/ammónium-szulfát (+esetleg tiamin) egyszerű tápsókat?