LALLZYME BORÁSZATI ENZIMEK
LALLZYME C Fehérszőlők pektinbontása, színlényeredék növelés. A káros mellékaktivitásoktól teljesen megtisztított enzim (oxidáz, depszidáz, fahéjsav-észteráz mentes). Dózis: 1-2 g/q.
LALLZYME HC Fehérszőlők pektinbontása, színlényeredék növelés, aromafokozás, musttisztítás. Koncentrált, különleges celluláz/hemicelluláz sejtfeltáró mellékaktivitásokkal rendelkező, a káros mellékaktivitásoktól teljesen megtisztított enzim (oxidáz, depszidáz, fahéjsav-észteráz mentes). Dózis: 0,5-1 g/q. Kiemelten pektines fajtáknál, pl. Bianka, Zalagyöngye és egyéb rezisztens fajták 2 g/q. Musttisztításnál 1 g/hl.
LALLZYME C-MAX Pektinbontó, musttisztító enzim problémás pektinű szőlők pektinbontására. Jóval nagyobb az endopektináz aktivitása, mint a Lallzyme HC-nek. Amennyiben a Lallzyme HC a szőlő speciális pektinösszetétele (évjárati hatás, éretlen pektinszerkezet vagy nehezen bontható pektinű fajta >> Cserszegi fűszeres, muskotály fajták, stb.) miatt nem ér el megfelelő préselhetőséget, vagy viszkozitás-csökkenést, abban az esetben használjuk a LALLZYME C-MAX-ot vagy a C-MAX és HC 1:1 arányú kombinációját. A C-MAX erős endopektináz aktivitása következtében gyorsan felszaggatja a pektinláncokat. Hatékonyan csökkenti a must viszkozitását, és így megfelelő ülepedést eredményez. A Lallzyme C-MAX a káros mellékaktivitásoktól teljesen megtisztított enzim (oxidáz, depszidáz, fahéjsav-észteráz mentes). Flotációs musttisztítás esetén ezt az enzimet használjuk! Dózis: 2 g/q vagy hl.
LALLZYME OE Kékszőlők pektinbontása, színkinyerés, aromafokozás. Teltség, kerekség növelő anyagok extrakciója a szőlőből. Bármilyen érettségi fokú kékszőlőnél használható: telt, kerek, illatos, jól fogyasztható vörösborok készítésére. Nem érett magtanninú szőlők esetén mindenképpen a Lallzyme OE-t ajánljuk, az éretlen zöld ízű és keserű magtanninok teljesen visszafogott extrakciójához, és ugyanakkor a maximális színanyag és héjtannin extrakcióhoz. Éretlen magtanninú szőlők esetén ne maceráljuk a szőlőt egy hétnél tovább! A káros mellékaktivitásoktól optimális mértékben megtisztított enzim. Dózis: kékszőlőnél 1-1,5 g/q, aszú áztatásra 2 g/q.
LALLZYME EX-V Érett tanninú kékszőlők macerációs és színextrakciós enzime nagy testű, erőteljes illatú, tanningazdag, érlelésre szánt, különleges vörösborokhoz. Erőteljes tanninextrakció (csak érett magtannin esetén használjuk), teltség, kerekség növelő anyagok extrakciója, erőteljes aromaextrakció. A káros mellékaktivitásoktól teljesen megtisztított enzim. Dózis: 1-2 g/q.
LALLZYME ß Fehér illatos és buké fajták (Csabagyöngye, Irsai, Cserszegi, Muscat ottonel és lunell, Tramini, Chardonnay, Rajnai stb.) borainak illat- és fajtajelleg-fokozása. Bekeverés végerjedésben vagy erjedés után első fejtéskor, újborállapotban. A bor cukrokhoz glükozidosan kötött inaktív aromapotenciáljából szabadít fel plusz aromaanyagokat (terpénalkoholok, β-jonon, β-damaszcenon). A bor minél korábbi állapotában használjuk, annál több aromát szabadít fel. Dózis: 3-5 g/hl.
LALLZYME CUVÉE
BLANC
Jó minőségű, nagy értékű fehér szőlők hosszú idejű héjonáztatására kifejlesztett enzim. Teltebb, kerekebb, aromában és extraktban gazdagabb, ízben és illatban is komplexebb fehérborok készítésére.
4-12 órás héjonerjesztés. A Cuvée-blanc β-glükozidáz aktivitása erjedés közben is tovább működik (ha musttisztításkor derítőszerrel nem inaktíváljuk), és ez még tovább javítja az aromakomplexitást. A káros mellékaktivitásoktól teljesen megtisztított fahéjsav-észteráz mentes enzim. Dózis: 2 g/q.
LALLZYME MMX 1. Rothadt szőlő feldolgozása: a must tisztításakor már a Lallzyme HC enzimmel és a kénessavval kombináltan használható (1 g/hl Lallzyme HC + 2 g/hl Lallzyme MMX). Ha derítőszert kell használni, csak az enzim bekeverése után néhány órával használjunk bentonitot vagy kovasavat, csersavat.
Borokban a rothadás okozta deríthetőségi, szűrhetőségi problémák kezelésére, megszűntetésére fehérbornál 3 g/hl, vörösbornál 5 g/hl (a glükánokat és pektineket bontja le).        
2. Seprőfelkeveréses technológiánál az autolízis meggyorsításával és a sejtfal feltárásával fokozza a teltség-, kerekség érzetet (mannoproteinek felszabadítása). 4-6 hetes kezelés. A borok öntisztulását is javítja. Vörösboroknál a seprőntartási idő lerövidítésével csökkenti a Brettanomyces szaporodásának lehetőségét (lásd: Az almasavbontás és a brettes szaghibák összefüggései). Dózisa fehérbornál 3 g/hl, vörösbornál 5 g/hl.
3. Pezsgők kihabzási problémájának megakadályozására a tirázslikőrözésnél adagoljuk a Lallzyme HC enzimmel kombináltan (1 g/hl Lallzyme HC + 2 g/hl Lallzyme MMX).