Etanol technológia

Etanol technológia

Környezetünk védelme, és a technológia fejlődése az olcsó előállítás lehetősége fordította az emberiség figyelmét a természetes nagy tisztaságú alkohol gyártása felé. Az így előállított etanol üzemanyag célú felhasználásán kívül az ipar számos területen használja a növényi, főleg kukoricából előállított alkoholokat.

Cégünk a kukoricából készült alkohol erjesztéséhez kínál kedvező árú magasabb hőmérsékleten is hatékonyan működő élesztőket és élesztőtápanyagokat a maximális alkohol kihozatal érdekében.

1549907274.jpg

A Kokoferm Kft és jogelődje, a LALLEMAND INC multinacionális céggel való kapcsolatfelvétele, tehát 1994 óta foglalkozik különböző szakterületek alkoholos és tejsavas erjedési folyamatainak irányításával, élesztő és tejsavbaktérium starterkultúrákkal, tápanyagokkal. ’94-ben a borászatban kezdtünk, majd tevékenységünk bővült a söripar és a szeszipar irányában. A 90-es évek végén már dolgoztunk gabonából és melaszból etanolt előállító cégekkel, az alkoholos erjedési folyamat irányításának szaktanácsolási és segédanyag-ellátási témájában. 1999-ben kezdtünk el foglalkozni az állati tömegtakarmányok silózásos tartósításával (fű- és lucernaszenázsok, teljes gabona- és kukoricaszilázsok, HMC, CCM, stb.), a LALSIL alapanyag-specifikus szilázs és szenázs oltóanyagok forgalmazásával. A MAGNIVA® (2020 január elsejétől a SIL-ALL® és a LALSIL® utód márkája) termékkör az etanoltechnológiai melléktermékek silózásos, savanyításos tartósításában is használható.

2006 óta foglalkozunk komolyabban a gabona alapú bioetanol gyártás technológiai hátterével. Jelenleg a LALLEMAND BIOFUELS & DISTILLED SPIRITS alkohol- és szeszélesztőivel, élesztőtápanyagaival, az AB VICKERS habzásgátló emulzióival, megalapozott erjesztési szaktudással, és a háttérben a Lallemand/Biofuels & Distilled Spirits ismereteivel, kapcsolatrendszerével és laborhátterével állunk az etanolgyárak és befektetők rendelkezésére.

2013-tól a Kokoferm Kft a LALLEMAND BIOFUELS & DISTILLED SPIRITS etanoltechnológiai üzletágának magyarországi márkaképviselete.

Itt emeljük ki, hogy minden a Kokoferm Kft által forgalmazott alkoholipari segédanyagunk GMO-mentes!

1549907362.jpg

Termékek

TerméknévTermékjellemzőkTermékleírásBiztonsági
adatlap
Thermosacc DRYÜzemanyag és italipari alkohol előállítására használatos aktív szárított fajélesztő. Szelektált Saccharomyces cerevisiae alkoholélesztőt tartalmaz koncentrált és stabil formában.

Az Ethanol Technology Institut és az Ethanol School

A LALLEMAND 2004-ben megalapította az ETHANOL TECHNOLOGY (ma BIOFUELS & DISTILLED SPIRITS) céget, amely a bioetanol gyártó üzemek, gyárak erjedési folyamatainak starteres irányítására jött létre. Ehhez kapcsolódóan létrehozta az ETHANOL TECHNOLOGY INSTITUTE intézményét, amely üzemanyag és italipari etanol témához kapcsolódóan nemzetközi szakképzést és komoly kutatómunkát végez.

Az ETHANOL TECHNOLOGY INSTITUTE szakmai képzésén az etil-alkohol előállításra felhasználható alapanyagoktól kezdve, a különböző feldolgozási technológiákon (száraz, nedves őrlés, termikus feltárás stb.), enzimfeltárási lehetőségeken, gépi, gépészeti megoldásokon, erjesztési technológiákon, irányított erjesztésen, higiéniai kérdéseken, az alkohol lepárlásán, a DDGS elkészítésén és felhasználásán, egyéb értékesebb termékek előállításán át, A-tól Z-ig mindenről alapos információt kap a résztvevő.

Ezt az Etanol Iskolát, mint szakmai képzést, minden évben kétszer, tavasszal a franciaországi Toulouse-ban, ősszel pedig a kanadai Montreálban rendezi meg az ETHANOL TECHNOLOGY Intézet. Az oktatás angol nyelven zajlik, neves cégek és egyetemek, kutatóintézetek szakemberei és tanárai adnak elő. A képzésen való részvételt mindenképpen javasoljuk a bioetanol gyárak és üzemek kvalifikált szakember-képzéséhez!
A Kokoferm Kft, mint a BIOFUELS & DISTILLED SPIRITS magyarországi képviselete és kapcsolattartója, megadja a szükséges információkat, hogy a leendő etanol gyárak szakemberei hogyan vehetnek részt az ETHANOL SCHOOL képzésében.

Alapvető információk a bioetanol üzemek és gyárak beruházásainak tervezéséhez, működtetéshez; a kokoferm által forgalmazott etanolgyártási segédanyagok

A bioetanol előállító üzemek és gyárak beruházásához meg kell határozni a felhasznált alapanyagot (kukorica, búza, árpa, melasz, stb.).
Ezek után a hazai és nemzetközi tapasztalatokra alapozva azt ajánljuk, hogy olyan alapos szakmai ismeretekkel rendelkező tervező irodát bízzanak meg a beruházás megtervezésével, aki napra készen tisztában van a legújabb gépészeti és biotechnológiai vívmányokkal és lehetőségekkel, mert az üzem nyereségességének mértékét a tervezés és beruházás alapvetően meghatározza. A különböző technológiák eltérő energiaigényűek. A nyereségesség szempontjából alapvető fontosságú a hideg-meleg anyagok energiatartalmának minél tökéletesebb átadása keresztáramú hőcserélőkkel. Az üzemekben ma már a keményítő elfolyósítása után a szimultán cukorfelszabadítás és erjesztés technológiájával zajlanak a folyamatok.

Az etanoltermelés jóval hatékonyabbá vált. A korábbi számokkal ellentétben, ma már lehetőség van 1 t keményítőből 400-420 l tiszta, vízmentes etanol előállítására. A napra kész technológákkal lehetőség van 0 szennyvíz kibocsátású, az erjedési CO2-t 100 %-ban elnyelető, és szén-dioxid gáz mellékterméket előállító, sőt még a kondenzvizet is és a pára energiatartalmát is visszaforgató, minimális mennyiségű káros égéstermék emissziójú üzemek felállítására.

Az üzemanyag alkohol beruházás tőkeigényét alapvetően meghatározza az, hogy száraz, vagy nedves őrlési technológiával kívánunk dolgozni. A feltárás, keményítő folyósítás és cukrosítás technológiája sarkalatos pontokat tartalmaz a technológia hatékonyságát illetően. A kukorica enzimes feltárása egyszerűbb, keményítő tartalma magasabb az egyéb gabonafélékkel összehasonlítva. A búza, triticale, árpa az amilázokon kívül a cefre viszkozitását csökkentő hemicelluláz (pentozanáz) és glükanáz enzimeket, és a fehérjét elbontó proteázt is igényel.

Az erjesztés-technológia a legnagyobb hatékonysággal batch fermentációval, közvetlen fajélesztő starteres beoltással és megfelelő tápanyag utánpótlással valósítható meg. A kukoricacefrék nitrogén tápanyagban szegény erjesztési alapanyagok, tehát jelentős nitrogén kiegészítésre szorulnak. Ehhez ajánljuk a karbamid (üzemanyag alkohol) vagy ammónium-foszfát, diammónium-foszfát tápsókkal végzett nitrogénellátás mellett komplex tápanyagainkat, melyekkel az erjedés hatékonysága, az alkoholkihozatal tovább javítható.

Lényeges pont, hogy a gépészeti megoldásokat a mikrobiológiának kell alárendelni. Ideális erjedési hőmérséklet tartomány 28-32 °C.

A Kokoferm Kft. 5-6 különböző célra orientált szeszélesztővel és több élesztőtápanyaggal áll az etanolgyárak rendelkezésére. A SUPERSTART élesztő gyors, kiváló alkoholkonverziójú, olcsó és megbízható etanolélesztő. A Thermosacc DRY élesztő a 35-40 °C-os erjedési hőmérséklet-tartományt is tolerálja. Kiváló alkoholkonverziójú. A 46-EDV élesztőnk speciálisan melasz erjesztésére, melaszból lett szelektálva. Ellenálló a melasztoxinokkal szemben és kiemelkedően magas az ozmotoleranciája. A Danstil A élesztőnk kiváló észterképző élesztő. Speciális élesztőink, élesztőtápanyagaink és enzimeink vannak a különböző típusú és aromavilágú gyümölcsök cefrézésére és erjesztésére.
A búza, triticale, árpa erjesztése habzásgátlást igényel, mely célra speciális szilikon habzásgátló anyagunk van. Az élesztőink és tápanyagaink mind GMO-mentesek! Egyes anyagaink Kosher certifikációval rendelkeznek.

Tisztelettel állunk leendő és jövőbeni partnereink rendelkezésére!

Partnereink

Lallemand
Uvaferm
AB Wickers
Dolmar
EnergySil
Magniva = Sil-all + Lalsil